Kruidige appelcake

Appeltaart is het nummer 1-gebak in Nederland. Deze versie is snel, super makkelijk en smaakt naar banketbakkerskwaliteit. Het resultaat is een kleine taart, die je in een stil weekend ook lekker alleen voor jezelf kunt maken.

Benodigdheden:

Voor het beslag:

  • 75 gram bloem
  • 25 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda (baking soda)
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram rietsuiker
  • 100 gram zacht gesmolten boter
  • 2 eieren

Voor de topping:

  • 2 appels
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 bolletjes stemgember
  • 25 gram amandelstiften of amandelschaafsel
  • 2 theelepels maizena (of custardpoeder)
  • 2 eetlepels rietsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter op lage warmte in een pannetje.

Zeef alle ingrediënten behalve de rietsuiker boven een grote kom. Meng de rietsuiker er door. Voeg vervolgens de gesmolten boter en de eieren toe en mix enkele minuten goed door elkaar tot een mooi beslag. Doe dit in de ingevette springvorm (doorsnede 17 cm.*).

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes en vervolgens dwars in ministukjes. Voeg de rozijnen toe, de gember (fijngehakt of door de knoflookpers), amandelen, maizena en 1 eetlepel rietsuiker. Verdeel dit mengsel losjes over het beslag en bestrooi de bovenkant met de tweede eetlepel rietsuiker.

Bak in 40 minuten gaar en goudbruin.

* Bij een iets grotere bakvorm (bijvoorbeeld 20 cm.) wordt de baktijd korter, ongeveer 30 minuten.

Variatie:

  • Neem in plaats van (een deel van de) amandelstiften of -schaafsel kleine stukjes amandelspijs.

Een gedachte over “Kruidige appelcake

Plaats een reactie