Ik heb meerdere lekkere recepten voor stoofperen, maar zo basic als deze kom je ze niet tegen. Ze zijn rood door het lange stoven en dus niet door de kleurstoffen uit de perensuiker, die je in de supermarkt wel eens tegenkomt. Het voordeel van de slechts 4 ingrediënten is dat je nog de echte smaak van de peren proeft. Er gaat ook veel minder suiker in dan gebruikelijk. Wat je spaart aan ingrediënten, betaal je terug met tijd en energiekosten, dat wel!
Benodigdheden:
- 1 kilo kleine stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 3 eetlepels rietsuiker
Schil de stoofperen dun, maar laat de steeltjes eraan zitten. Doe ze in een kookpan en giet er zoveel water bij dat ze nét onder staan. Voeg het kaneelstokje, de kruidnagel en de suiker toe en breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur zo laag mogelijk, zodat het net niet kookt. Ik gebruik zelf een vlamverdeler op het sudderpitje van mijn gasfornuis. Laat de peren zo, met het deksel op de pan, een nacht (6 tot 8 uur) stoven.



Haal de zachte peertjes voorzichtig uit de pan met een schuimspaan of 2 grote lepels. Doe ze over in een schaal. Verwijder de kruiden, zet de afzuigkap aan en kook het nat op hoog vuur in, totdat het stroperig begint te worden. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Op het laatst gaat het snel, dus blijf er dan bij en zorg dat de suikerstroop niet verbrandt. Giet de stroop tenslotte over de peren.
Variaties:
- Stoof voor een frissere smaak een schijf citroen of sinaasappel mee.
- Varieer door een kardemompeul of steranijs mee te stoven.
- Voor wie het niet kan laten om te smokkelen: voeg een scheut rode wijn, rode port of bessensap toe aan het stoofwater.
Pingback: Stoofperen in rosé – Moesblog