Cranberry’s, suiker en water. Dat was de basis voor de cranberrycompote die ik maakte rond de kerstdagen. Totdat ik een paar jaar geleden deze heerlijke versie maakte met sinaasappels en steranijs. Het recept raakte ik kwijt, maar heb ik zelf gereconstrueerd op basis van versies waarin sinaasappel en steranijs gebruikt worden. Gewone cranberrycompote smaakt een beetje zuur en bitter, deze smaakt naar frisse, zondoorstoofde bessen.
Benodigdheden:
- 1 zak verse cranberry’s (340 gram)
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 3 (pers)sinaasappels, liefst biologisch
- 100 gram rietsuiker
Was de cranberry’s en laat ze in een vergiet uitlekken. Was 1 sinaasappel (bij niet-biologische moet je langer boenen, omdat die een waslaagje over de schil hebben) en rasp de schil. Pers de sinaasappels en vang 200 milliliter sap op.
Kook de cranberry’s met het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, kaneel, steranijs en de suiker, met het deksel op de pan. Roer af en toe door, zodat de puree niet aanbrandt op de bodem van de pan. Na ongeveer 20 minuten is de cranberrycompote klaar.

Doe de compote over in een mooie schaal. Je kunt de hete compote ook in vooraf gesteriliseerde kleine potjes doen. Vul ze tot boven, draai ze direct dicht en laat ze ondersteboven afkoelen. Op deze manier blijft de compote minstens een jaar goed, net als zelfgemaakte jam.
Deze cranberrycompote is lekker bij een vleesschotel of een dessert, maar ook als fris broodbeleg, bij paté of kaas. Het is ook leuk om potjes cranberrycompote rond de feestdagen cadeau te doen aan andere fijnproevers.