Wortel-walnootmuffins

Mijn succesformule voor muffins met de smaak van worteltaart. Snel en makkelijk te maken en zonder kostbare ingrediënten. Ik heb lang gesleuteld aan de juiste verhoudingen, maar dit is het voor mij: luchtig van binnen, krokant van buiten.

Benodigdheden (6-9 stuks):

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 150 gram winterwortel
  • 150 gram (lichte) basterdsuiker
  • 85 ml neutraal smakende olie
  • 2 kleine eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram walnoten
  • muffinvorm en papieren cakevormpjes

Week de rozijnen liefst een paar uur van tevoren in water, likeur of vruchtensap naar keuze. Als je daar geen tijd meer voor hebt, kun je ze ook even kort wellen in een kopje met kokend water.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Zet de cakevormpjes in de muffinvorm.

Rasp de winterwortel grof en doe deze in een grote kom. Voeg de basterdsuiker toe, de olie* en de eieren**. Mix dit mengsel even goed door tot een meer samenhangend mengsel. Als er luchtbelletjes rond de rand van de kom ontstaan is het goed.

Meng de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, baksoda, zout en kaneel. Zeef dit in delen boven het wortelmengsel en spatel het grofweg door elkaar. Laat de rozijnen uitlekken in de zeef. Verbrokkel de walnoten. Spatel de rozijnen en de helft van de walnoten door het beslag. Roer vooral niet te lang. Het beslag mag een beetje klonterig blijven.


Verdeel het beslag over de cakevormpjes. Verdeel de rest van de stukjes walnoot erover. Zet de muffinvorm in de oven en temper deze direct naar 180 graden. Na 20 tot 25 minuten zijn ze gerezen en komt een satéprikker er schoon uit. Laat de muffins 10 minuten afkoelen in de muffinvorm. Haal de cakejes er dan voorzichtig uit en laat ze op een bakrooster verder afkoelen. De muffins zijn versgebakken het lekkerst, maar blijven dagenlang lekker smeuïg van smaak.

* Gebruik een neutraal smakende olie, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Liever geen zogenaamde milde olijfolie!
** Gebruik kleine eitjes, zodat het beslag niet te slap wordt.

Plaats een reactie