Blauwe bessen ontbijtcake met citroen

Deze fruitige en frisse cake wordt gemaakt met blauwe bessen, citroen en karnemelk of kefir. Het is oorspronkelijk bedoeld als een cake voor bij het ontbijt. Dat lijkt wel erg Amerikaans, net als die dikke pancakes. En dat is het ook. Het recept is van Alexandra Stafford en mijn beduimelde printje van haar site staat inmiddels vol aantekeningen. Gelukkig is deze cake ook heerlijk op alle andere tijdstippen van de dag.

Benodigdheden (8 personen):

  • 110 gram boter
  • rasp van 1 citroen (2 theelepels of meer)
  • 140 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram blauwe bessen
  • 220 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml karnemelk of kefir

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vet een rechthoekige ovenschaal van circa 26 cm in met wat boter. Verwarm de oven voor op 250 graden.

De boter moet zacht zijn. Verwarm deze eventueel gedurende 30 seconden op 600 watt in de magnetron. Klop de zachte boter met de rasp van de citroen en – op 2 eetlepels na – de suiker tot een luchtige massa. Voeg het hele ei en de vanillesuiker toe en mix tot een egaal en romig mengsel.


Was en droog de blauwe bessen. Doe de bloem in een zeef en bestuif de bessen met wat van de bloem. Voeg bakpoeder, baksoda en zout toe aan de rest van de bloem. Zeef nu steeds afwisselend een deel van dit mengsel boven het beslag, meng en roer dan een deel van de karnemelk of kefir er doorheen. Het beslag blijft zeer stevig en valt in grote plakken van de spatel. Vouw tenslotte de blauwe bessen door het beslag en verdeel dit over de ovenschaal. Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden suiker.

Bak de cake 35 minuten in de oven, die je nu op 200 graden zet. Controleer de gaarheid met een prikker of breinaald: die moet er schoon uitkomen. Het kan makkelijk zijn dat de cake nog 10 minuten langer in de oven moet blijven. Laat de cake minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem serveert.

Plaats een reactie