Een zeer stevige en kruidige tulband tjokvol gedroogd fruit. Een beetje zoals de traditionele Engelse Christmas pudding, alleen niet langzaam gestoomd maar gebakken. Ook de overdaad aan alcohol ontbreekt.
Ik kreeg het recept jaren geleden via mijn vriendin Stien den Braber en het is sindsdien een kerstfavoriet.
Benodigdheden:
- 400 gram rozijnen
- 3 eetlepels sinaasappellikeur
- 200 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram stemgember (op siroop)
- 150 gram boter
- 150 ml melk
- 3 eetlepels stroop
- 4 eetlepels honing
- extra boter om in te vetten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel koekkruiden
- 2 eieren
- 75 gram walnoten
- poedersuiker
Week de rozijnen een paar uur of een nacht in de sinaasappellikeur. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en de stemgember in fijne stukjes. Verwarm de rozijnen, abrikozen, gember, boter, melk, stroop en honing zachtjes in een pan. Laat de massa al roerend 5 minuten sudderen. Laat het daarna iets afkoelen. Dit duurt ongeveer een half uur.


Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet ondertussen de tulbandvorm rijkelijk in met boter. Zeef zelfrijzend bakmeel en koekkruiden boven een grote kom. Voeg voor meer luchtigheid eventueel een extra theelepel bakpoeder of baking soda toe. Klop de eieren los en roer die door het bakmeel. Hak de walnoten grof en roer die er ook door. Schep tenslotte het vruchtenmengsel erdoor. Zodra alles goed gemengd is stoppen met roeren en het mengsel in de bakvorm doen.
Bak de tulband in het midden van de oven gedurende 90 minuten gaar. Als de tulband te donker dreigt te worden kun je hem aan de bovenkant afdekken met aluminiumfolie. Haal de tulband na 10 minuten afkoelen voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestrooi de tulband voor het serveren met poedersuiker.
De tulband blijft verpakt in folie minstens 2 weken goed. Na een paar dagen wordt de smaak zelfs nog wat beter. Ik eet graag een plakje besmeerd met wat boter. Die boter is niet echt noodzakelijk, want de tulband is een en al smaak.
Variaties:
- Vervang (een deel van) de abrikozen door stukjes appel.
- Vervang de gember door gehakte sukade.
- Vervang een deel van de rozijnen door gedroogde cranberries. Die zijn gesuikerd, dus je voegt wel stiekem meer suiker toe.
- Laat de walnoten achterwege als je niet van noten houdt.
Deze lijkt wel heel erg op mijn decembertulband.
Maar hij is lekker.
LikeLike
Het oorspronkelijke recept heb ik van jou en ik wist niet dat jij het ook geblogd hebt. Ik pas de tekst aan. En onze volgers mogen de verschillen zoeken 😉
LikeGeliked door 1 persoon