Pluk de dag: het is lente!

Lente – herfst – zomer – winter. Dat is de juiste volgorde. Voor mij is de lente het lievelingsseizoen in alle opzichten. De herfst is een goede tweede, met andere kleuren en geuren.

De lente doet het bij mij zo goed omdat na een lange periode van kilte en kaalte elk nieuw begin opvalt. Geen mooier wit dan dat van de eerste sneeuwklokjes. Geen mooier groen dan dat van de beuk, als de blaadjes als kleine zakdoekjes aan de takken verschijnen.

Het schouwspel van elke ontdekking duurt maar een paar dagen, soms een dag. De beuk is even later nog steeds een frisgroene boom. Maar het tere van de blaadjes is weg.

Niet iedere ontdekking is een genot. Even je ogen dicht en het pas geharkte gazon zit vol gele paardenbloemen. En de bloemenborder staat vol kweekgras, dat je daar weer niet wilt hebben. Dat zet de tuinier soms onder een koortsachtige werkdruk.

Deze week staan de magnolia’s overal in bloei. Meestal gaat het dan om Magnolia x soulangeana, met grote tulpachtige roze-witte bloemen. Ik geef de magnolia vijf dagen. In een droge, warme voorjaarsperiode – zoals we dat de laatste jaren vaak hebben – duurt het niet langer voordat de bloembladen massaal ter aarde storten.

De tulpenboom staat bij mij op de lijst van meest misplaatste en mishandelde bomen. Wanneer de jonge boom geplant wordt is er nog niets aan de hand. Daarna groeit hij net zo hard in de breedte als in de hoogte. De eigenaar grijpt ontredderd naar de snoeizaag. Met een eeuwig verknoeid boomsilhouet als gevolg.

De kracht van de magnolia zit hem eigenlijk in de dikke bloemknoppen. Vanaf de herfst, na het vallen van het blad, zitten die maandenlang als viltige voorboden aan de takken. De magnolia is een boom in verwachting. Mijn advies is om de kleiner blijvende Magnolia stellata te kopen. Zet die dicht bij huis of bij het raam. Zodat je de hele winter kunt zien dat er ook weer een lente komt.

Amelanchier lamarckiiMijn favoriete boom is Amelanchier lamarckii, de krentenboom. Boven het koperkleurige nieuwe blad verschijnt een wolk van enkele, witte bloemen. In mijn tuin staan er een paar op de erfgrens bij de buren, waar ik gelukkig van word.

Een krent groeit meestal als meerstammige boom of een struik. Hard terugsnoeien wordt goed verdragen. De vruchten in de zomer zijn eetbaar en smaken een beetje naar blauwe bes. Je kunt er jam van maken. In het najaar geeft de krentenboom nog een finale met oranjegeel herfstblad.

Wat is jouw favoriete seizoen of boom, en waarom? Leuk als je dat hier met ons wilt delen…

2 gedachtes over “Pluk de dag: het is lente!

 1. Ja natuurlijk is de lente het mooiste seizoen! Als de kale grond weer kleur krijgt en de bomen uit gaan lopen. Ik heb mooie foto’s van de magnolia’s in Belmonte (Wageningen) gemaakt en misschien stuur ik je die nog, als ik tijd heb.
  Maar die paardenbloemen, zo mooi en zo verguisd. Als ze bloeien ben je te laat voor een lekkere paardenbloemsalade. Met geitenkaas en pijnboompitten. Of met walnoten en peer. Maar de bloemetjes kun je ook gebruiken: je strooit de geplukte blaadjes over de soep of de salade zoals je later met goudsbloemen zou doen. Ik heb er meestal maar een paar en die mogen blijven staan tot ze zaad gaan vormen. Dus ik moest even voor je zoeken maar je kunt van de bloempjes ook nog gelei of siroop maken (maar met heel veel suiker).

  Wat ook kan is koekjes bakken: 1 3/4 kopje bloem; 1 1/4 kopje losse gele paardenbloemblaadjes; 1/2 theelepel zout; 2 theel. bakpoeder; 2 eetl. zachte boter; 3/4 kopje melk.
  Alles mengen tot beslag, oven voorverwarmen op 220 c. In vorm snijden of gewoon hoopjes op de bakplaat en 5-10 minuten bakken.

  Dit alles onder het motto: if you can’t beat them, eat them.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s