Van Hollandse Bodem

Heel Holland Moestuiniert

Vorig jaar was Maartens Moestuin een gewaardeerde tv-serie van de VPRO. Maarten ’t Hart babbelde voor de vuist weg over zijn successen en mislukkingen. Dat ging gepaard met enige ijdelheid, lachwekkende terzijdes en beelden van Maarten die je in een oogwenk zijn eigen bereide potje zag opeten. Erg vermakelijk.

Door toedoen van Nederlands grootstgrutter is de groentenkweek even een hype. De populaire ‘moestuintjes’ waren turfpotjes met een tablet aarde van kokosvezel en een zaadmatje, die je bij de kassa kreeg . Wat mij betreft een superactie. Albert Heijn heeft veel kinderen geleerd dat het leuk is om zaadjes op te kweken. En dat groente niet uit een plastic zakje hoeft te komen. Tegelijk vraag ik me af in hoeveel keukens en op hoeveel balkons er nu jonge plantjes staan te verpieteren.

De tv-wedstrijd Van Hollandse Bodem is de moestuin-variant van Heel Holland Bakt. Beide programma’s zijn ontleend aan de succesvolle BBC-formats The Big Allotment Challenge en The Great British Bake Off. Voor de Nederlandse series geldt steeds dat ze wat flauwer zijn dan de Britse voorbeelden. De rijke achtergrondinformatie over historie en bak- of teeltmethoden ontbreekt. De kandidaten zijn minder ervaren. En de jury’s zijn minder streng.

Zo zit in The Big Allotment Challenge een onderdeel bloemschikken dat door jurylid Jonathan Moseley met veel zwier naar een nieuw level wordt gestuwd. Meedogenloos is jurylid Thane Prince als ze in alle rust de inmaakproducten van de deelnemers proeft en de spanning opvoert: “I am sorry I have to say this. But this doesn’t work for me at all”.

Toch is Van Hollandse Bodem een leuk programma. Een beetje pauze-tv, waarvan je altijd iets opsteekt. De bijbehorende website is opgemaakt als een magazine, en heeft een wat tureluurs makende bediening met pijlen, schermpjes en schuifbalkjes. De gratis zaadpakketten zijn op, maar je vindt er nog kweek- en kooktips en een aardige zaaikalender.

In de finale van donderdag gaan Joop en Guusje uit de boot vallen omdat hun teamwork achterblijft.

De vraag is natuurlijk: wie gaan er winnen? Het vrouwenkoppel Lonneke en Gerdie Marian? Of de hippe lovers Saskia en Renon?

Ik gok op de eerste twee omdat ze culinair gezien steeds beter worden. Beide teams zullen het goed doen op de cover van het moestuin(kook)boek, dat ongetwijfeld na afloop zal verschijnen.

25-04-2018 De bijbehorende website bestaat blijkbaar niet meer. De afleveringen zijn terug te zien op npo.nl.

4 gedachtes over “Heel Holland Moestuiniert

 1. Ach ja, Van Hollandse Bodem. Leuk dat je erover schrijft, ik was het alweer vergeten. In het begin 2x gekeken. Maar deze formule boeit me niet zo: ik ben te weinig competitief denk ik. Maartens Moestuin vond ik stukken leuker. Maar nu het bijna voorbij is, ga ik toch weer eens kijken. Al was het maar voor het Zeeuwse jurylid – Heeft ze trouwens alle afleveringen die tuinbroek aan??- met haar echt Zeeuwse accent. Zo had ze het over bijen die “door de rondte vliegen”. “In het rond” zou je op z’n Hollands zeggen. En hoewel ik nog steeds vloeiend Zeeuws spreek ben ik het accent kwijtgeraakt, denk ik toch.
  Ik ben benieuwd, wat er deze week geoogst moet worden.

  Like

 2. Mais en pompoen. En het zijn dus de 2 dames geworden. Ik vond de keus voor de beste pompoen wel enigszins arbitrair hoor.
  Mais is lastig maar het suikergehalte is het hoogst direct na de oogst. dus dat leek mij wel te doen. Maar die pompoenen, tja. Ik had het idee dat die van Saskia en Renon minstens zo goed was. Ze hadden de bladeren weg kunnen halen, zodat de vruchten nog meer zon kregen.
  Al met al vond vond ik het wel aardig. En ja die tuinbroek was zeer consequent.
  Aardige bijkomstigheid: een collega die rondleidingen geeft op kasteel Amerongen vertelde dat sinds de uitzendingen de bezoekersaantallen gestegen zijn. Maar van de tuintjes is nu niet veel meer te zien dan de kasjes.

  Geliked door 1 persoon

 3. Deze laatste aflevering heeft me gestimuleerd om toch een pompoen te proberen. Eén plant kost al veel ruimte, maar ik vind pompoenen heerlijk. Ik zoek wel een verloren hoek waar ik nog geen vaste bestemming voor heb. Die onstuimige, reusachtige bladeren en die dieporanje vruchten hebben me overgehaald.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s