Help! Hoe pak ik het ontwerp van een bestaande tuin aan? (1/4)

Wie een tuin erft van een ander staat voor moeilijke keuzes: wat laat ik staan en wat haal ik weg? De echte tuinfanaat wil zijn stempel drukken en laat het liefst direct een shovel aanrukken. Hij wil een blank canvas voor zijn eigen ideeën!

Een ander verandert hier en daar wat, zet wat leuke plantjes, en dat is het dan. Maar het gevoel dat de tuin echt naar zijn zin is krijgt hij of zij niet. Tussen shovel en te voorzichtig zijn zit een middenweg.

Ik ben zelf sinds een jaar de eigenaar van een nieuwe tuin van 600 m2. Dit is nu de vierde keer dat ik aan een bestaande tuin begin. Elke situatie is nieuw en anders, maar een algemeen advies is niet zo ingewikkeld. Een 4-stappenplan, waarvan vandaag de eerste stap:

Stap 1: Start snel met het gewone onderhoud

Na een verhuizing zijn er veel andere prioriteiten. Maar een tuin die achterop raakt in onderhoud wordt een blok aan je been en meestal ongenietbaar. Dus:

  • word en blijf het onkruid de baas,
  • maai het gras met regelmaat en
  • doe het meest noodzakelijke snoeiwerk.

Onkruid dat de kans krijgt om zich uit te zaaien in de border of in het gazon zorgt later voor veel meer werk. Wied een plant niet als je twijfelt of het een sierplant is. Kijk het even aan.

De meeste hagen herstellen zich goed na een te late snoeibeurt. Wel is juni voor de meeste hagen de beste tijd. Op die manier krijgt jong schot voldoende tijd om uit te harden voor de winter.

Een coniferenhaag van Thuja of Chamaecyparis heeft veel moeite met verwaarlozing: de haag wordt van binnen onherstelbaar bruin en groeit niet meer aan. Rooien en wortels uitfrezen is dan de enige optie.

Volgende aflevering: Stap 2: Maak je ontwerp.

Een gedachte over “Help! Hoe pak ik het ontwerp van een bestaande tuin aan? (1/4)

  1. Als je zo’n enorme tuin krijgt, is het natuurlijk altijd spannend wat er al is en wat het worden gaat.
    Voor een moestuin geldt dit in veel mindere mate: eigenlijk begin je dan elk voorjaar weer blanco. Natuurlijk, je maakt een plannetje voor wisselteelt, maar toch.

    Als je net als ik een klein tuintje hebt, dan zijn andere zaken minstens zo belangrijk. Waar komt de zon? Waar is veel schaduw? Ik kan wel bedenken dat de bonen dit jaar in de andere hoek moeten, maar als daar nauwelijks zon komt… Dan kan ik ze net zo goed, zo niet beter, twee jaar achter elkaar op dezelfde plek zetten.

    Ja, ik weet dat is “vloeken in de tuin”. En zo tuinier ik uit de losse pols, met wisselend succes. Ik let een beetje op welke planten goede buren zijn en welke elkaar in de weg zitten. Goede buren zijn:

    • bieten en uien (bevorderen elkaars groei);
    • afrikaantjes tussen de tomaten;
    • sla en aardbeien. Maar weer geen koolplanten tussen de aardbeien;
    • Oostindische kers tussen de koolplanten brengt het koolwitje op een dwaalspoor etc. etc.

    Lang niet alles is onderbouwd. Maar dat van die kool tussen de aardbeien kan ik bevestigen: het werd niets met de kool.
    Nou ja, wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat je met een moestuin elk jaar opnieuw de kans hebt om je tuin uit te vinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s