Cucumis sativus (augurk)

Augurken inmaken

Augurken, wie maakt ze nog zelf in? Van een collega kreeg ik vier augurkenplanten (Cucumis sativus) voor mijn nieuwe moestuin. Nu zou je denken dat dit lid uit de komkommerfamilie het moeilijk heeft buiten de kas, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Ik herinner me mijn vreugdekreet toen ik in juni de eerste gele bloemen ontdekte. De planten vertonen nogal wat veroveringsdrift. Inmiddels heb ik al meer dan een dozijn potten ingemaakt.

Augurken in het zuur (Echte zure bommen)

Ingrediënten per pot:

  • 1/3 zakje inmaakkruiden (Verstegen)
  • 300 ml. natuurazijn of inmaakazijn
  • koffielepel zout

Verder nodig:

  • pot met schroefdeksel
  • borstel (bijvoorbeeld nagelborsteltje van Sorbo)
  • keukenpapier
  • vergiet (of diep bord)
  • soda
  • schone theedoek

Bereiding:

  1. Was de augurken onder koud stromend water en borstel het vuil en de harde stekels eraf.
  2. Dep de augurken droog met keukenpapier en leg ze in een vergiet of op een diep bord.
  3. Bestrooi de augurken royaal met zout en laat dit minstens twee uur intrekken. Een hele nacht mag ook.
  4. Steriliseer ondertussen de pot en het deksel met een beetje soda en kokend water. Eén keer naspoelen met kokend water en omgekeerd op een schone theedoek laten uitdruppen.
  5. Dep de augurken weer droog met keukenpapier en doe ze  in de lege pot
  6. Breng de azijn even aan de kook met de kruiden en giet dit direct op de augurken totdat de pot volledig gevuld is.
  7. Draai de deksel stevig op de pot en zet de pot op zijn kop.

Variaties

Dit basisrecept levert echt pittige, zure augurken op. Varieer door het toevoegen van verse kruiden, zoals: dille(bloemen), koriander (blad, bloemen en zaden), dragon of tijm. Was deze kruiden en laat ze even uitlekken op keukenpapier, voordat je ze tussen de augurken steekt.

Voor zoetzure augurken los je 60 gram suiker op in de azijn met kruiden. Hele grote augurken snijd ik na het inzouten in plakken en maak ik bij voorkeur zoetzuur in.

Met dank aan Mirjam Heinsbroek die mij opnieuw aan de zure augurk bracht. De bereidingswijze hierboven is een bewerking van haar beproefde familierecept.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s