Dahlia 'Waltzing Mathilda'
Afbeelding

Dahlia ‘Waltzing Mathilda’

Deze Dahlia is een blijvertje. Mooi, donker blad en een oneindige reeks bloemen vanaf juli tot de eerste vorst. Lees ook de Dahlia-test…

Advertenties
Allium ursinum (Daslook)
Afbeelding

Allium ursinum (Daslook)

Daslook is een voorjaarsbloeier uit de uienfamilie. In Nederland komt daslook nauwelijks nog in het wild voor en is het een beschermde plant. Je mag de plant dus niet plukken of de bol uit de grond halen.
In Engeland en Ierland komt de plant algemeen voor en zijn in april hellingen bedekt met de witte bloemetjes. Ik kwam zelfs een Iers recept tegen voor daslooksoep. Je hoeft ze niet uit de natuur te halen: je kunt gewoon daslookplantjes kopen en in je tuin zetten.

Narcissus 'Tête-a-tête' (Cyclaamnarcis)
Afbeelding

Narcissus ‘Tête-à-tête’ (Narcis)

Vanaf half maart luiden deze kleinbloemige narcissen de lente in. Ook wel vernederlandst tot cyclaamnarcissen of miniatuurnarcissen. Het zijn de meest verkochte voor potteelt in huis. Na de bloei de potkluit delen en iets dieper herplanten in de tuin. Succes verzekerd, jaar op jaar.

Advertenties
Crocus tommasinianus (Boerenkrokus)
Afbeelding

Crocus tommasinianus (Boerenkrokus)

Krokussen, herfstkrokussen en herfsttijlozen zijn topzwaar. In een onstuimig voorjaar liggen ze snel plat op de grond. De breed uitlopende bloemen op dunne steeltjes blijven het best overeind tussen lage bodembedekkers zoals maagdenpalm en klimop.
Crocus tommasinianus is een botanische soort. Hij bloeit vroeg en vermeerdert zich geleidelijk.

Advertenties
Galanthus elwesii (Turks sneeuwklokje)
Afbeelding

Galanthus elwesii (Turks sneeuwklokje)

Het is een koortsachtige tijd voor galantofielen, ofwel sneeuwklokjesfanaten. Er zijn speciale sneeuwklokjesreizen en sneeuwklokjestentoonstellingen. Voor het laatste kun je o.a. in het Arboretum in Kalmthout (B.) terecht.
Dit is Galanthus elwesii, met een beetje grotere bloemen en breder blauwgroen blad. Het Turkse sneeuwklokje verdraagt meer zon dan zijn soortgenoten.

Advertenties
Cynara cardunculus var. scolymos (Artisjok)
Afbeelding

Artisjok in de winter

Het grijs berijpte blad van Cynara cardunculus var. scolymos (Artisjok) blijft in zachte winters lang mooi. Vorst en regen zijn de grootste boosdoeners waardoor planten soms toch wegrotten.

Advertenties
Anemone hybrida - herfstanemoon
Afbeelding

Anemone hybrida (Herfstanemoon of Japanse anemoon)

De  laatste blaadjes zijn van de bomen, maar de herfst blijft me verrassen. Eerst met zijn vele soorten paddenstoelen.
En nu dit: een wolk van witte pluizen. Dit zijn de zaden van de Japanse anemoon.

De foto is van Mieke Horjus.

Advertenties